diumenge, 19 d’octubre del 2014

Fertilitzants i condionadors

Una de les preguntes habituals sobre l'agricultura ecològica és referent a la fertilització dels camps. Si adobem o si per contra deixem que les plantes s'alimenten de “forma natural”.
Tant si parlem de macronutrients ( N, P, K ), elements secundaris ( Ca, Mg, S ) o micronutrients ( Fe, Zn, Cu, Mn, B, Mo ) la quantitat necessària dependrà del terreny, el conreu i la producció. Existeixen alternatives als nutrients procedents de la síntesis química usats en agricultura convencional que podrem aplicar en cas de necessitat. Disposarem de productes per escampar pel sol, subministrar mitjançant la fertirrigació o la fumigació.
És tracta de materials d'origen natural ( fem, algues, sals i minerals... ), elaborats a partir d'aquest però sense síntesis química o subproductes de processos industrials no contaminants.

Guano i fems de ramats. En agricultura ecològica no es poden usar els fems provinents de ramaderia intensiva. Només aquells que provenen de ramaderia ecològica o de pastura. Així evitem possibles restes de medicaments i substàncies tòxiques provinent d'animals alimentats exclusivament de piensos. Per la mateixa raó no es permet els fems de les depuradores urbanes.
També està limitats els Kg/ m2 per evitar la contaminació d'aigües. I en cas de fems líquids s'ha d'esperar a la total fermentació i correcta dilució.
Adobs artificials. També hi ha adobs permesos que, sent artificials, estan elaborats sobretot a partir de restes vegetals com la vinassa o algues. S'obtenen amb la fermentació, solucions aquoses ( àcides o alcalines ) o procediments físics ( deshidratació, congelació, trituració... Són molt més cars, però enormement pràctics sobretot quan podem subministrar-los mitjançant un sistema de reg per degoteig.

Elements naturals extrets en mineria Molt elements poden trobar-se a la natura i extreure's com són roca de magnesi mòlta, carbonat de calç, sofre...

Restes industrials o domèstiques. Alguns subproductes com la serradura de fusta sense tractament, el sulfat de ferro provinent de la indústria de l'acer, calç de la producció de sucre de la remolatxa... També les restes domèstiques orgàniques poden usar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada