dimarts, 7 d’octubre del 2014

Control de caragols i baboses.


Un dels principis de l'agricultura ecològica és el de no afectar negativament a la fauna i flora de l'entorn. A vegades en agricultura convencional ens trobem amb determinades pràctiques que, són efectives per a l'objectiu que pretenen però tenen uns efectes terribles per a espècies animals salvatges i domèstics.

A continuació comentarem tres matèries actives usades per matar els caragols i baboses.

Metaldehid ( NO permés en agricultura biològica )


Metaldehid
Grans de metaldehid
És un verí conegut com a "caracolera" per a aplicació en esquer que es presenta en forma de grans de colors vistosos.
El LMR per a taronges i mandarines és de:
  • 0,05 ppm en la UE.
  • 0,26 ppm en els EEUU.
  • Sense límit en Canadà i en la Confederació Helvètica.
Una mirada pels blogs i webs de veterinària ens convenç ràpidament de la perillositat del metaldehid: és una de les causes més habituals d'enverinament accidental de gossos i gats.
No parlem ja de fauna salvatge com les aus que atretes pels grans verds, blaus i grocs fosforits es llancen de cap a picotejar-los.

De fet, la primera vegada que vam tindre coneixement de la coneguda com a “caracolera” ( verí granulat a base de metaldehid i de color vistós ) va ser en sorprendre un colom caminant fent cercles dins d'una canal de reg, sense poder volar, fins que va caure mort.

Al nostre parer, és efectiu però deuria prohibir-se.


Sulfat de ferro.  ( Permés en agricultura ecològica ) 

Tradicionalment hem usat per al control dels limacs el sulfat de ferro. Té forma de pols ( sal ) i l'hem emprat fent un cercolet al voltant dels arbres, així quan els caragols pugen o baixen de la planta han d'entrar en contacte amb la sal que els provoca la mort per deshidratació.
Després d'escampar el cércol podem espolsar les rames dels arbres per a que caiguen els caragols a terra.
Sulfat de ferro
Sulfat de ferro

Un avantage afegit és que serveix per baixar el PH en terrenys calcaris o quan l'aigua de rec té massa calç ( PH alts ).

Els inconvenients del sulfat de ferro com a molusquicida és que es degrada al cap de dos o tres dies amb el sol, aleshores esdevé de color blanc. L'altre problema és la solubilitat amb aigua que fa que amb pluges o fortes rosades es desfaça.

Per a un tractament de xoc, si no es mulla, és efectiu. 


Fosfat de ferro ( 0.99% ) ( Permés en agricultura ecològica ) 

Esquer a base de fosfat de ferro
Una alternativa que sembla més pràctica és el fosfat fèrric. Té forma granulada com els productes a base de metaldehid i es ven com a "caracolera ecològica". Sol tindre una composicó de fosfat de ferro de l'1% i la resta són matèries atraients ( permeses en agricultura ecològica ) ja que funciona com a esquer. En ser injerit pels caragols i baboses els provoca un transtorn en el metabolisme que els impedeix alimentar-se i acaben morint al seu amagatall.
No afecta a la fauna auxilar ni altres animals, tarda un parell de setmanes en desfer-se i en degradar-se, enriqueix el sol amb ferro i fosfor.

Per a un tratament de xoc i preventiu és efectiu i aporta nutrients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada