dimarts, 18 de febrer del 2014

Com evitem la contaminació de l'aigua per nitrats.

Contaminació aqüífers del
País Valencià per nitrats.
Una aportació de nitrats excessiva acaba contaminant les aigües subterrànies. Un fet que al qual especialment la citricultura ha contribuït. Vejam què fem nosaltres per evitar-ho.

En agricultura ecològica, en no usar adobs solubles, la possibilitat de contaminació és menor. Ara bé, si l'aportació de fem és excessiva, el sobrant de sals minerals ( com els nitrats ) acabarà en els aquífers. Per això la quantitat de fem per superfície que podem incorporar anualment està limitada en la reglamentació.
La facilitat amb que l'aigua renta ( arrossega ) les sals cap al subsol, depén molt del tipus de sol. En un sol arenós ( com els marenys ) aquest procés de lixiviat del sobrant de sals és major que en sols argilosos.
També les cobertes vegetals ( com l'agret ) o l' adob verd són un gran aliat per a la conservació dels aqüífers, ja que absorveixen l'excés de nitrats i posteriorment retornen al sol en forma orgànica amb la sega o roturació. Al contrari del que passa en un sol tractat amb herbicida on l'excés de nitrat queda a l'espera que les pluges o el proper reg els arrossegue cap al subsol.
El sistema de reg també influeix notablement en el lixiviat ( rentat de les sals sobrants ). Així, el reg localitzat ( degoteig, aspersió, exudació... ) evita la infiltració excessiva d'aigua a diferència del tradicional reg a manta negant  taules o solcs.

Resumint: Evitem la contaminació dels aqüífers perquè:
  • Usem adobs que es disolguen lentament: fems.
  • Límitem la quatitat.
  • Usem cobertes vegetals o adob verd
  • Usem un sistema de reg localitzat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada