dimarts, 17 de desembre del 2013

Collita i postcollita

La collita en agricultura convencional sol fer-se en una o dues "passades". És a dir que quan comença a madurar a penes la fruita, l'empresa o cooperativa envia una colla de collidors i cullen aquelles taronges menys verdes i d'un cert tamany. Setmanes més tard es fa la segona passada per recollir part del que no s'ha collit anteriorment. Quan una colla té l'ordre de collir totes les taronges ( excepte repoms i algunes menudes... ) el cap de la colla indica que han "d'anar a arbre net", és a dir, sense triar. Una vegada la taronja al magatzem, comença un procés que en agricultura convencional ( no ecològica ) implica entre d'altre coses el "desvertitzat" ( procés amb agents químics per treure el color taronja a la corfa), fumigació amb fungicides i un encerat després de rentades per donar un aspecte "brillant". En agricultura ecològica, no es tracten les taronges amb cap producte químic després de la collita; ni fungicides, ni cera. A més, la collita sol fer-se en més passades, recollint la fruita més madura. El "desvertitzat" és una pràctica que es fa mínimament usant només un gas natural. El fet que es deixe madurar la fruita dalt l'arbre molt més, afecta a la qualitat nutritiva i gustativa molt positivament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada