divendres, 1 de novembre del 2013

Els horts "nets" amb herbicida

Hom pensa que l'herbicida desapareix després de fer la seua feina. Actua per contacte o absorvit per les fulles de la planta afectant només a les herbes que ruixem.
Per tant el sol queda totalment "net" després del seu ús. Segur ?
De la simple observació dels camps que tenim al nostre voltant entenem que no deu ser així. L'herbicida, queda a la terra de forma residual i afecta no sol a les herbes que hem rixat sinó a moltes altres llavors del sol a l'igual que a les plantes i arbres que tenim. Per comprobar-ho només hem d'observar i comparar.
A la imatge podem veure dos bancals adjacents de clementina nules a una banda i altra de la fita ( muret de formigó de 10 cm ). Els tarongers són d'edat similar, el sol el mateix i el sistema de reg per degoteig idèntic..... Això sí, amb practiques distintes. Aquesta és l'única diferencia: el bancal de la dreta és citricultura ecològica, mentre que el de l'esquerra, agricultura convencional.
Al bancal de l'esquerra s'usa herbicida de forma habitual al llarg de l'estiu per al control de les males herbes. Al bancal de la dreta -el nostre- fa 4 anys que no s'ha usat cap herbicida.
Tenint en compte que l'agret apareix a finals de la tardor quan al bancal de l'esquerra fa un mes que s'ha deixat d'usar l'herbicida, ¿ com s'explica que no hi aparega un bri d'agret a la banda esquerra i sí a la dreta ?
La conclusió: l'herbicida ha penetrat en el sol i continua fent més "feina" de la que pensem.
Amb l'herbicida, la terra queda molt "neta" d'herbes per fora però molt bruta de verí per dins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada