dimarts, 17 de setembre del 2013

Herbes ( males ? )


Quan arriba l'estiu, el control de les anomenades "males herbes" en l'agricultura ecològica esdevé el mal-de-cap principal.
Ara bé, tampoc devem deixar-nos atabalar pels comentaris dels veïns "super-nets" que practiquen l'agricultura convencional amb els seus verins i pràctiques sense control.
Per al control de les herbes - que no eradicació- en finques de reduïdes extensions com la nostra, usem la desbrossadora o màquina de fil. És una pràctica un tant pesada i bruta però el resultat té el seu encant.
Un consell: protegiu les soques dels arbres ( sobretot plantons i arbres joves ) per evitar ferides. Jo he reutilitzat tubs corrugats dels "escombros" d'obra. Curiosament el fet de ser corrugats dificulta prou l'accés dels caragols, però no l'evita ! ( Mireu el detall de la imatge ).
Un parell de dies després d'un bona sega, veiem com el sòl pren un color groguenc, com de palla; després, marró, quan l'herba tallada comença a descomposar-se i poc a poc torna el verd a rebrotar i el cicle de la vida comença de nou.
L'herba és un refugi o nínxol necessari per al desenvolupament d'espècies de tots tipus, moltes d'elles "aliades" com el cas de la marieta. Les cobertes vegetals, fins i tot d'herbes adventícies, són útils per a l'activitat biològica en el sol, eviten el lixiviat dels nutrients, serveixen com adob verd, frenen l'erosió del sol i eviten el pixat o aiguat de la fruita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada